Arsurile si trtarea lor

Arsurile sunt cele mai dese si mai dureroase accidente petrecute in casa si nu numai. Ele sunt provocate de lichide fierbinti, radiatii, electricitate, substante chimice, aburi, foc etc. Pentru a sti care este gravitatea arsurilor trebuie sa stim clasificarea lor:

Arsurile de gradul 1: Sunt arsurile superficiale care afecteaza stratul superficial al pielii, epidermul. Acest tip de arsura se inroseste, se imflameaza si prinde coaja in decursul a 2-3 zile. Acest tip de arsura se poate trata acasa.

Arsurile de gradul 2: Sunt arsurile care afecteaza si cel de-al doilea strat de piele, dermul. Pielea este rosie, se formeaza basici, pielea are un aspect patat. Pentru acest tip de arsuri, trebuie sa consultati un medic in cazul in care rana este mai mare de 5 cm si este pozitionata in zona capului, maini, picioare, fese, zona genitala sau in cazul articulatiilor.

Arsurile de gradul 3: Sunt arsurile care afecteaza toate straturile de piele, capata un aspect foarte negricios. De obicei sunt putin sau nedureroase, deoarece nervii sunt distrusi. Acest tip de arsura necesita ingrijirea medicala de urgenta.

O arsura minora, de gradul 1 se poate trata acasa. Se tine rana sub jet de apa rece. In cazul in care nu avem acces la apa rece acoperim rana cu un pansament steril. Nu se aplica niciodata gheata pe rana.Nu trebuie sa folosim niciodata unt, uleiuri sau altele pentru tratarea arsurii. deoarece acestea retin caldura in interiorului tesutului. Din acest motiv, suprafata se va infecta.

Nu spargeti niciodata basicile! Acestea trebuie sa se vindece in mod spontan. Zona trebuie ingriita si spalata cu delicatete. Se pot aplica unguente cu antibiotice si pansamente sterile.

In cauzl unei arsuri majore, este nevoie neaparat de interventia medicilor. Hainele lipide arsura nu trebuie indepartate niciodata. Nu folosim niciodata materiale plusate ci materiale curate si cat mai sperile. Nu se va actiona in nici un fel asupra arsurii. Nu folosim nici unguente, nu spargem basicile si mergem la cel mai apropiat spital.

 

admin

View more posts from this author

Leave a Reply

Your email address will not be published.