Avionul fara geamuri si fara pilot

Industria aeronatica a visat de mult la ideea de a avea nave care pot zbura singure si care sa nu aiba nevoie de piloti pentru realizarea zborurilor. Acest lucru a devenit realitate in privinta anumitor drone folosite in diversele actiuni militare, insa in privinta zborurilor comerciale, aceasta idee a fost una destul de retinuta, cel putin pana acum. Cei de la Airbus, unul din cei mai mari producatori de aeronave comerciale din lume, au patentat un concept prin care doresc sa creeze un avion fara geamuri in cockpit-ul pilotilor, si chiar sa elimine nevoia de piloti.

Acest sistem s-ar baza pe camerele video amplasate pe aeronava care ar transmite imaginile pe o serie de monitoare din cockpit. Ideea pare a fi una destul de buna, dar ca in majoritatea cazurilor, aceasta este una cu avantaje si dezavantaje.

Avantajele acestui design ar fi destul de promitatoare. In privinta design-ului in sine, avionul ar scapa de necesitatea plasarii cockpit-ului in partea centrala a navei pentru a oferi pilotilor vizibilitatea de care au nevoie. Un alt avantaj ar fi acela ca pilotii ar avea o raza mai mare de vedere, acestia putand vedea mult mai bine pista de aterizare si sa nu se bazeze pe instinct in momentele in care aterizeaza.

Cat despre dezavataje, acestea incep de la ideea in sine. Ce se intampla in momentul in care aceste display-uri inceteaza sa functioneze sau apare o defectiune. Daca acest sistem se va dovedi de incredere, cei de la Airbus au de gand sa duca proiectul al urmatorul pas prin care sa renunte la piloti. Chiar daca ideea va fi una de succes, intrebarea e daca oamenii vor dori sa zboare stiind ca sunt dusi de un computer care poate da in orice moment gres. In mod normal computerele fac mult mai putine greseli decat au facut pilotii in cazul marilor tragedii aeriene asa ca nu ar fi asa de rau, dar ramane gandul ca esti la “mila” unui computer.

admin

View more posts from this author
One thought on “Avionul fara geamuri si fara pilot
  1. Pingback: Miliardari care isi doneaza averea in scopuri caritabile | ivascub

Leave a Reply

Your email address will not be published.