Ce trebuie sa stii despre traditiile Sfantului Andrei

Deja se apropie cu pasi repezi sarbatoarea Sfantului Andrei. Aceasta sarbatoare este serbata de foarte multi dintre romani si nu numai deoarece o mare parte a oamenilor poarta numele de Andrei sau Andreea. Pe langa faptul ca este o sarbatoare destul de celebrata, sarbatoarea Sfantului Andrei este plina de idei mistice dat fiind ca este o sarbatoare a traditiilor si a obiceiurilor.

Traditiile si obiceiurile sunt foarte mediate in aceasta perioada si mai ales in aceatsa seara. Tocmai din cauza ca multe persoane nu stiu foarte multe despre Noaptea Lupilor, m-am gandit sa va spun cateva lucruri referitoare la traditiile din aceasta seara. Iata care sunt acestea:

In seara de 29 noiembrie, se aduna la o casa mai multi flacai si fete. Pe o masa, ei pun mai multe caciuli de usturoi, imprejmuite cu tamaie, smirna si cateva lumanari de la Pasti aprinse. Pun apoi pe masa diferite feluri de mancare, mananca, vorbesc si rad in toata voia buna, pana cand apar zorii zilei. Fetele isi impart intre ele usturoiul, pe care il duc a doua zi la biserica, pentru a-l sfinti preotul.

Cand s-a facut ziua, hora este jucata afara. Un flacau joaca in mijlocul horei toate lucrurile fetelor, pazite de batrane. Dupa joc, fetele isi iau lucrurile si le impart flacailor. Painea se mananca, rachiul se bea, usturoiul se pastreaza de leac. Cand vitele-s bolnave, li se da mujdei in bors ori vin si le trece. Daca se fura din usturoi, nu-i bine deloc: fetei nu-i va mai merge bine. Usturoiul pazit este semanat primavara. Daca pleci la drum lung, sa iei putin usturoi cu tine.

Asadar, tine doar de dvs daca tineti sau nu tineti cont de aceasta sarbatoare. Chiar daca vi se pare aberant sa stiti ca multi oameni apeleaza la aceste traditii fie pentru  a afla anumite lucruri fie pentru a verifica daca sunt sau nu adevarate.

admin

View more posts from this author

Leave a Reply

Your email address will not be published.