Depresia

Mar vesel si trist

Depresia este o boala de care sufera mult mai multi oameni decat credeam. Desi in perioada comunismului acesta ne era multor romani un concept strain, cu care nu parea sa avem de-a face, in prezent, cifra persoanelor depresive din toata lumea este in continua crestere, inclusiv in Romania. In tara noastra, persoanele intre varsta de 18 – 49 de ani sufera de depresie in procent de 2,6%, in timp ce persoanele de peste 50 de ani ating cota de 5,2% – ambele procente sunt in crestere fata de 2,1%, respectiv 4,4%.

Pe mapamond, lucrurile stau si mai rau. Rata depresivilor in Statele Unite depaseste 9% din totalul populatiei, acesta fiind alcatuit in majoritar de persoane albe. Alte state din Europa care se confrunta cu cifre foarte mari sunt Franta, Italia, Spania si, surprinzator, Ucraina. Zic surprinzator nu pentru ca nu ar avea o viata grea – stim cu totii cat de grea este viata acolo – ci pentru ca numarul persoanelor diagnosticate cu depresie in fostele tari comunite este, in general, mic, in timp ce Ucraina se situeaza in top 10-le mondial, fiind depasita doar de Statele Unite ale Americii.  Aceste rate mari ale depresiei apar, in majoritatea tarilor, din cauza situatii economice, deoarece multe persoane nu-si pot gasi locuri de munca. La polul opus, insa, se afla Africa. Desi continentul este cel mai putin dezvoltat economic si oamenii o duc foarte greu, locuitorii acestuia sunt cei mai putin depresivi din toata lumea.

Depresia se manifesta prin lipsa poftei de mancare, cresterea sau urcarea apetitului sexual, probleme cu somnul (dificultati la adormire si la trezire, insomnii), o stare de letargie si inutilitate, iratibilitate, neputinta, precum si pierderea interesului fata de lucrurile care inainte ii atrageau.

Din fericire, depresia poate fi tratata, indiferent de stadiul in care se afla, chiar daca este minora, medie sau severa. Nu trebuie decat sa recunoastem ca unii avem probleme si sa urmam sfatul medicului.

admin

View more posts from this author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *