Daca iti construiesti un PC si ai de gand sa faci ceva overclocking in viitorul apropiat, probabil ca ai stat putin si te-ai intrebat la ce solutie de racire sa apelezi. Sa abordezi solutia de racire clasica folosind ventilatoare si sa investesti mai mult in componente sau sa apelezi solutia de racire pe apa si un sistem mai putin performant dar cu o capacitate de overclock mult mai mare.
Fara indoiala ca racirea pe apa este mult mai eficienta decat racirea clasica pe aer. Sistemul lichid absoarbe si disipeaza mult mai eficient caldura degajata de componentele PC-ului. Totusi diferenta dintre cele doua alternative nu este una chiar asa de mare. In general un sistem de racire pe apa iti ofera un plus de 10% cand vine vorba de overclocking fata de varianta clasica. Chiar si asa de cele mai multe ori diferenta de pret nu se merita, unele sisteme de racire fiind foarte scumpe.
Un avantaj ar fi ca sistemul tau ar fi mult mai silentios. Chiar daca sistemul tau va fi impanzit de fire prin care circula apa tot ai neovie de un radiator si ventilatoare care sa disipeze caldura. Dar aceste ventilatoare sunt mult mai mari, au o rotatie mai lenta si sunt mult mai silentioase. Ca un plus, sistemel de racire pe apa dau un look mult mai serios unui sistem gaming, Asta daca esti ingrijorat de felul in care arata sistemul tau.
Un risc in racirea cu apa este ca ai componente electronice ce functioneaza in contact cu aceasta lichidul din sistemul de racire. Chiar daca nu este un contact direct, acesta realizanduse prin intermediul radiatoarelor care preiau caldura, acestea pot crea probleme in timp. O scurgere sau fisurarea unui tub din sistem poate duce la rezultate catastrofale pentru sistemul tau de top.
Ramane insa la decizia ta ce iti doresti mai mult, dar cu siguranta ca racirea pe apa este mai eficienta si mai grozava decat racirea clasica.