Piratii somalezi

somali-pirates

In cei 15 ani de cand pescarii somalezi au inceput sa iti faca prezenta armata simtita, apele din zona de est a Africii au devenit unele din cele mai periculoase locrui de pe pamanat. Doar in anul 2008, piratii somalezi au capturat mai bine de 40 de nave de dimensiuni mari in golful Aden, o scurtatura intre Asia si Europa vitala in economia globala. In ziua de astazi piratii sunt mai inteligenti mai organizati si sincer mult mai pregatii decat erau la inceputuri.

Acestia se pare ca au un complex de tip Robin Hood. Multi pirati somalezi se vad ca fiind persoane bune. La un moment dat, chiar au fost. Dupa ce guvernul din Mogadishu a cazut in anul 1991, tarile vecine au inceput sa pescuiasca in mod ilegal in apele somaleze. Piratii erau pur si simplu pescari nervosi care se urcau la bordul navelor care traversau apele doar pentru a cere o taxa. Pe masura ce activitatile pescare au continuat unii pirati s-au organizat si s-au intitulat ca fiind garda de coasta.

De la inceputurile inofensive, activitatea s-a trasnformat rapid intr-o afacere de milioane de dolari. In anul 2008, un astfel de grup de pirati au reusit sa acapareze o nava ucraineana care transporta arme si au cerut 25 de milioan de dolari pentru eliberarea acesteia. Sugie Ali, unul din piratii din acea band a spus unui reporter “We only want the money” (Noi vrem doar banii).

Conform unor date estimative in anul 2008 piratii au reusit sa castige aproximativ 150 de milioane de dolari de pe urma actiunilor lor. Aceasta a devenit rapid cea mai mare ramura de activitate din Somalia. Multi dintre cei care au dat lovitura sunt adevarati oameni de afaceri acum in tara, in timp ce majoritatea piratilor ajung sa castige sume de doar 5 cifre din aceasta activitate. Avand in vedere ca iti poti cumpara o cina cu mai putin de 1 dolar in aceasta tara, afacerea este una foarte profitabila.

admin

View more posts from this author

Leave a Reply

Your email address will not be published.